Gao Xingjian - Bible osamělého člověka

Bible osamělého člověka

Nakladatel: Academia 2012
Není v prodeji
195 Kč
pohlídat

Anotace

Druhý román slavného čínského spisovatele, dramatika a malíře, nositele Nobelovy ceny za literaturu, Gao Xingjiana, začíná na jaře roku 1997, kdy se stárnoucí dramatik vydává do Hongkongu na premiéru své divadelní hry. Blízkost pevninské Číny a termínu návratu této britské kolonie do jejího čínského lůna v něm po letech exilu vyvolává vlnu...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Tato kniha je převážně autobiografická, ale nečekejte žádný akademický životopis klasika. Autorovy vzpomínky na mládí a první lásky jsou poměrně dobrodružné, navíc mohou být do jisté míry i návodem, jak přežít běsnění politických bouří v totalitním státě a zachovat si při tom tvář a duševní zdraví. Kapitoly z pozdějšího období jsou zase velmi...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Gao Xingjian: Svoboda je, když smíš nezapomenout

(...) Bible osamělého člověka není knihou, již by bylo možné šmahem označit nálepkou "pro náročného čtenáře". Boj člověka o vlastní svobodu, síla nepodlehnout úzkosti nebo jí naopak dát volný průchod a nestydět se za ni, nestát se většinou, kterou vlastní strach stmelil ve zvířecí smečku, ničící vše kolem - Gao Xingjian předkládá před čtenáře příběh, který v jisté formě prožíval či prožívá každý z nás, kdo hledáme sebe sama a nacházíme nezřídka jen útržky života, který nám zvolna a nenávratně proklouzává mezi prsty.

Bible osamělého člověka

Gao Xingjian se v románu Bible osamělého člověka věnuje dvěma zásadním tématům. Prvním je tzv. kulturní revoluce, téma je celospolečenské, navýsost čínské, miliony lidí se dodnes snaží vyrovnat s hrůzami, které v šedesátých letech zažili a které snad i sami byli nuceni páchat. Druhým tématem je hrdinova snaha vypořádat se s postojem k ženám, s vlastní sexualitou, s neschopností a s přibývajícím věkem i neochotou žít v trvalém vztahu a založit rodinu.
Celá recenze

Čínský nobelista se vydal do hor i do nitra duše

(...) Právě tam vznikla Hora duše, jakýsi cestovní deník z pouti popisující nejenom cestu nahoru a k lidem, ale také do jeho nitra. Bibli osamělého člověka, další z oceňovaných románů, napsal Xingjian už v exilu v Paříži. "Upřímnost a opravdovost jsou jedinými etickými hodnotami, kterých si literatura žádá," tvrdí autor. Podle Denise Molčanova, jenž jeho dílo výborně překládá do češtiny, hledá Xingjian smysl krásy a má to štěstí, že ho občas najde a ukáže i ostatním hledačům. (...) Hora duše vychází česky podobně, jako vyšla v čínštině v jubilejním svazku k desátému výročí udělení Nobelovy ceny autorovi v roce 2010 – tedy s původními fotografiemi, které Xingjian nafotil cestou horami. (...) Bible osamělého člověka, která vyjde o týden později, bývá srovnávaná s Orwellovým románem 1984, podle Molčanova však není jenom historickým podobenstvím, ale knihou existenciální. "Osobní zážitky ze společenské katastrofy, skvostně nazvané Velká kulturní revoluce, slouží jako rámec dramatu mnohem hlubšího, boje o přežití a nekonečného putování zpátky k sobě samému, od zprvu nenápadného uvíznutí v marasmu všudypřítomné ideologie přes ztrátu osobní svrchovanosti, soudnosti až po její namáhavé dobývání zpět," dodává v doslovu ke knize překladatel.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Bible osamělého člověka
Autor:
Xingjian, Gao
Nakladatel:
Academia
EAN:
Doporučená prodejní cena:
195 Kč
Překlad:
Molčanov, Denis
Popis:
Elektronická kniha, 448 stran, bez zabezpečení DRM, 1,2 MB ePUB ePUB, 4,0 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2012