Jón Kalman Stefánsson

Přihlašte se nebo registrujte a přidejte si autora do oblíbených.
(1963, Reykjavík) je patrně současný nejvýznamnější islandský spisovatel.
Patří k malé skupince ostrovních autorů, kteří se zajímají zejména o život mimo město: jeho první tři prózy, sbírka povídek Skurđir í rigningu (1996) a romány Sumariđ bakviđ brekkuna (1997) a Birtan á fjöllunum (1999), tvoří venkovskou trilogii, v níž se vypravěč snaží...
Zobrazit celý text
Nahoru

Jón Kalman Stefánsson v Oko Magazínu OKO

TV Kosmas

Jón Kalman Stefánsson & Sigríður Hagalín Björnsdóttir na Měsíci autorského čtení 2022

Jón Kalman Stefánsson (1963) je momentálně nejoceňovanějším islandským spisovatelem a Sigríður Hagalín Björnsdóttir (1974) právě vyšel český překlad její knihy z roku 2020 Ohně. Láska a jiné katastrofy. V CZ vystoupili v rámci Měsíce...
Zobrazit celý text
Aktuality

Island - 100 let ostrovní samostatnosti

Češi by si ten letopočet rádi čmajzli pro sebe, ale 1918 patří i Islandu. 1. prosince toho roku vyhlásili na ostrově nezávislost, přestože formálně zůstali Islanďané v unii s Dánskem a jejich panovníkem byl dánský král.
Rozhovory

Kdybych uměl mluvit o svém románu několika slovy, nemusel bych ho psát

Stejně jako většina normálních spisovatelů i Islanďan Jón Kalman Stefánsson (1963) mluví o svých knihách nerad. Ale jinak je to člověk sdílný, velký sympaťák, klidný a usměvavý člověk. V minulých dnech navštívil nejprve Česko a později i Slovensko.
Recenze

Knižní pól Zdenko Pavelky

Zdenko Pavelka nikdy nespí. Jednou jsem ho vyzkoušel kolem šesté ráno emailem a hned mi odepsal, jestli taky ponocuju. Knižní pól bude přitahovat dobré knihy i letos. V Českém rozhlase i na OKU.
Další články