Jón Kalman Stefánsson - Letní světlo, a ...

Letní světlo, a pak přijde noc

Nakladatel: Dybbuk 2009
Letní světlo, a pak přijde noc

Letní světlo, a pak přijde noc

318 Kč
Rozebráno
318 Kč
pohlídat
Rozebráno
249 Kč
pohlídat

Anotace

V románu Letní světlo, a pak přijde noc nahlédneme do života lidí v malé islandské vesnici v 90. letech minulého století, za nastupující finanční expanze Islandu, následované totálním krachem. Čas plyne, my žijeme, umíráme. Ale co je život? A jak veliká je vzdálenost mezi životem a smrtí, či je mezi nimi vůbec nějaká vzdálenost a jak se potom...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Nebudu lhát, po knize jsem sáhla kvůli obálce, která mě zaujala a jako bonus jsem považovala, že se jedná o islandského autora. Absolutně jsem nečekala, jak mě kniha vtáhne a pohltí a nebudu se chtít odtrhnout od čtení. Pro mě velké a příjemné překvapení.
Kniha vypráví příběh obyvatel malé islandské vesničky a mapuje jejich životy v průběhu...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Vřesoviště, lávová pole a moře

Jón Kalman Stefánsson vypráví o islandské střediskové vesnici osmdesátých a devadesátých let, doby bohatství a nečekaného pohybu.
Celá recenze

Vřesoviště, lávová pole a moře

(..) Přes celkově lyricko-melancholické ladění románu se Stefánsson často s gustem vyjadřuje ke stavu dnešního světa. Časově je vyprávění zasazeno do osmdesátých a devadesátých let, do doby, kdy na Islandu nastoupil prudký ekonomický rozmach. "Nastal tu takový pohyb, že my už nedokážeme ani myslet, veškerou energii spotřebuje člověk na to, aby nesletěl do prázdna," vypráví jeden z vesničanů. Dnes už víme, kam bezhlavá ekonomická rozpínavost a honba za konzumními požitky Island dovedly, a tak autorovo lakonické účtování s dobou, opatřené notnou dávkou ironie, získává navíc další rozměr. Právě tato mnohačetná perspektiva, propojení konkrétního a obecného, aktualizace i bezčasovost, je největší předností tohoto románu. Umění objevovat velké dimenze malých životů je důležité nejen na Islandu, nýbrž kdekoliv na světě.

Světlá ostrovní noc

Jaké je Kalmanovo Letní světlo? Místo děje: vesnice o čtyřech stech duších na západě Islandu. Čas: konec 90. let, tudíž doba velkých společenských změn, například privatizace bank, kteréžto změny v roce 2008 vyústily v naprostý krach ostrovního hospodářství.
Celá recenze

Světlá ostrovní noc

(...) Vyprávění se často blíží magickému realismu. Například vysloužilý politik, který do vsi přibude na vejminek a píše tu své paměti, prostě splyne s večerem, zkrátka zmizí, což je prý mimochodem bytostná vlastnost všech politiků: "rozplynou se, jakmile jsou odsunuti stranou a ztratí svou moc a vliv". Po milém politikovi se tudíž nikdo ani nepídí. Místní figurka zvaná Astronom si na živobytí vydělává tím, že - podporována grantem Severské rady - týden co týden pronáší cyklus neslýchaných přednášek s názvem Co je důležité pro každého z nás. (...) Román se vlastně snaží o totéž co Astronom, odpovědět na otázku proč to všechno. Jen odpověď podle Kalmana není ve hvězdách: vůbec nejdůležitější je vyprávění samo, je totiž reakcí na nejistotu plynoucí z onoho dotěrného proč. To Islanďané žijící na hranici obyvatelného světa tak nějak instinktivně vědí už od osídlení ostrova - příběhy tu od éry středověkých ság mají existenciálnější funkci.

Magazín OKO

TV Kosmas

Jón Kalman Stefánsson & Sigríður Hagalín Björnsdóttir na Měsíci autorského čtení 2022

Islanďany žijící přes tisíc let mezi ledovci a sopkami prostě zbytek světa zajímá méně než třeba Němce anebo Poláky. Ostrovnímu spisovateli takové zápecnictví může být nemilé, ...

 |  nakl., Větrné mlýny

Kdybych uměl mluvit o svém románu několika slovy, nemusel bych ho psát
Rozhovory

Kdybych uměl mluvit o svém románu několika slovy, nemusel bych ho psát

Vzpomínáte si na první povídku, kterou jste napsal? Kolik vám bylo? O čem byla?

Na svoji první povídku si vzpomínám velmi dobře. Ne na to, o čem byla, ale můžu říct, že psaní tohoto ...

 |  Uršuľa Kovalyk, Patrik Krebs

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Letní světlo, a pak přijde noc
Autor:
Stefánsson, Jón Kalman
Nakladatel:
Dybbuk
EAN:
9788086862880
ISBN:
978-80-86862-88-0
Doporučená prodejní cena:
277 Kč
Originál:
Sumarljós, og svo kemur nóttin
Překlad:
Kadečková, Helena
Popis:
1× kniha, vázaná, 240 stran, česky
Rozměry:
12 × 19 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)